Informații utile despre sobe și șeminee construite din cahle de teracotă.

Tipuri de sobe și șeminee din teracotă, durată de executie, materiale folosite

De ce sa-mi fac soba de teracota?

Teracota reprezinta, poate, cel mai sanatos mod de incalzire a locuintei. Caldura este acumultata de cahlele de teracota si degajata in aerul din incapere, fara a-l usca si fara a afecta caile respiratorii.

De asemenea, o soba sau un semineu de teracota poate reprezenta si un element de decor al camerei unde este amplasat. Varietatea mare de cahle de teracota si felului in care poate fi construita o soba, lasa frau liber modului in care puteti imbina nevoia de caldura cu designul camerei.

Durata de executie a unei teracote

Timpul necesar construirii unei sobe de teracota pleaca de la o zi pentru o teracota standard, dar poate dura doua sau trei zile, in functie de dimensiunile teracotei. Putem estima durata realizarii in momentul in care se stabileste dimensiunea si amplasamentul teracotei.

Dimensiunea sobei sau semineului de teracota

Modelul de teracota si marimea se alege in primul rand, in functie de spatiul disponibil si nevoia de caldura. Culoarea cahlelor de teracota este o alegere ce tine doar de design sau preferinte. Necesarul de caldura si dimensiunea se stabileste impreuna cu teracotarul. Pentru oferta si consultanta, ne puteti suna la 0745.611227.


Modele de teracota

In functie de amplasament, de destinatie (de incalzit, de incalzit si gatit) si marime, teracotele sunt de mai multe feluri:

 • Teracota standard (pe 7 randuri). Este cel mai uzual model de teracota. Este simpla, ocupa loc putin (66cm x 44cm) si incalzeste fara efort o camera obisnuita.
 • Soba de teracota in 5 colturi. Se preteaza la teracotele care vin amplasate in coltul camerei. Dimensiunea se stabileste de teracotar si beneficiar, in functie de spatiu si necesarul de caldura.
 • Teracota stil semineu. Combina designul placut al semineului cu puterea de incalzire a unei sobe de teracota. Se preteaza, de obicei, a fi amplasata in livinguri sau in camerele mai mari. Variantele constructive sunt multiple, limitate doar de imaginatia clientului sau bugetul alocat constructiei.
 • Soba de teracota cu plita (pentru gatit). Se monteaza in bucatarii, combinand astfel nevoia de caldura cu utilul.
 • Teracota in perete. Se monteaza in perete, incalzind astfel doua camere.

Materiale necesare pentru constructia unei sobe sau semineu de teracota.

In componenta unei sobe de teracota, sau semineu din cahle de teracota, intra:

 • Cahlele de teracota (colturi si placi). Numarul lor depinde de dimensiunea teracotei si modelul ales. De exemplu, o teracota standard pe 7 randuri contine 28 de placi, 28 de colturi, plus bordura de jos si cea de sus.
 • Usa din fonta pentru teracota. Usile pentru teracota pot fi monobloc (focar si cenusar la un loc) sau din doua piese: usa pentru focar si cea pentru cenusar.
 • Gratar pentru cenusa. Are rolul de a lasa cenusa sa cada, dar si rol in tiraj, asigurand aerul necesar arderii si se monteaza in interiorul focarului, in partea de jos.
 • Caramida de samota. Numarul lor se stabileste de catre teracotar, in functie de modul de lucru si dimensiunea teracotei.
 • Caramida rosie. Numarul caramizilor se stabileste de catre teracotar.
 • Tigla solzi (veche), cu care se placheaza interiorul cahlelor de teracota.
 • Pamant galben si nisip, pentru zidirea cahlelor de teracota.
 • Sarma de otel sau electrozi, din care se confectioneaza clemele de prindere a cahlelor.
 • Optional, in functie de necesitati: o duba sau cuptor, marmura, granit sau placi speciale de teracota (frize sau placi de acoperire) daca modelul de teracota contine polite.
Imagine site www.teracote-arad.ro

De unde cumpar materialele pentru soba de teracota?

Va recomandam colaboratorul nostru din Arad: Flavian SRL, Arad, str. Padurii 111 (vizavi de Piata Obor). Informatii despre materialele pe care le comercializeaza, gasiti pe siteul: www.teracote-arad.ro.

Cateva din materialele comercializate de colaboratorul nostru:

Tel. 0745611227 Persoana de contact: Beny